Corona en files

De berijder van een “lelijke eend” kwam weer eens laat op een afspraak en verontschuldigde zich met “ik heb een half uur moeten filerijden”. Op de vraag hoe lang die file wel niet was antwoordde hij: “weet ik niet, ik reed voorop”.

Januari is elk jaar de tijd van de statistieken. Hoe was het afgelopen jaar cijfermatig gezien. Een vast onderdeel is de berekening hoe lang we in dat jaar weer in de file hebben gestaan. Hoeveel uren zijn er verloren gegaan en hoeveel heeft dat de economie gekost. De file is iets dat mensen overkomt en waar ze niets tegen kunnen doen.

Zeker twintig jaar geleden was er al eens een aktie van collega’s van mij bij het Keizer Trajanusplein. Het motto van de aktie was “u staat niet in de file, u bènt de file”. En er werd geteld in hoeveel auto’s maar één persoon zet. Het motto van deze aktie gaf toen al aan waar de schoen wringt: mensen voelen zich niet verantwoordelijk voor de file(s) waar ze in staan. Maar ze zijn dat natuurlijk wel, want files komen niet uit de lucht vallen.

Met Corona is het ongeveer hetzelfde, het overkomt je. Je gaat naar de supermarkt om je dagelijkse boodschappen te halen, maar enkele dagen later kun je al dat lekkers niet meer ruiken en proeven. Op naar de teststraat en je blijkt positief. Ik zal hier niet de afgezaagde grap maken dat dat in feite helemaal niet positief is. (Oeps, nu heb ik het toch gedaan.)

Corona lijkt je in eerste instantie te overkomen, maar bij nadere beschouwing kun je de kans erop wel een stuk kleiner maken. Of liever, kunnen we samen die kans een stuk kleiner maken door ons aan de Corona maatregelen te houden. Afstand houden en mondkapjes op, jullie weten er inmiddels alles van. En ook de overheid aarzelt niet om stevig in te grijpen. Op het moment dat ik dit schrijf mag ik de straat niet op vanwege de avondklok.

Met files is het eigenlijk niet veel anders. Met z’n allen kunnen we er voor zorgen dat de kans om daarin verzeild te raken nihil wordt. Ook hier weet iedereen hoe we dat kunnen doen en de mogelijkheden zijn legio. Van eens wat vaker de fiets pakken tot thuiswerken. Ook als je de file niet direct veroorzaakt zoals “lelijke eend rijder” kun je er toch veel aan doen.

Vanuit die file klinkt nogal eens luidkeels de roep om meer asfalt. Waarvan we weten dat het niet helpt omdat nieuw asfalt altijd weer vol loopt en de file in het gunstigste geval wordt verschoven naar het volgende knelpunt. Partijen die bij andere kwesties direct wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen springen in de houding en beloven het te gaan regelen. Het zou mooi zijn als de overheid hier ook eens doortastend zou optreden. Tijdens de Corona crisis bleek hoe diep de zakken van de minister van financiën zijn. Daar moet toch ook iets inzitten om dit vraagstuk aan te pakken.

Tegelijkertijd laat de Corona periode zien wat er kan als we samen ons best doen de files te verminderen. Natuurlijk weet ik ook wel dat na de Corona de economie weer aan zal trekken en dat ook weer meer verkeer oplevert. Maar bijvoorbeeld thuiswerken kan in veel vaker dan voor de crisis gebeurde hebben we geleerd. En met zoom kun je ook vergaderen.

En nu maar hopen dat mensen ook na Corona de trein en de bus nog in durven.

(3-2-21 RA)