COVID redt mensenlevens!

En nee, dit is niet de mening van de eerste de beste corona wappie. Het staat gewoon te lezen in het april nummer van de “National Geographic”, een maandblad dat niet echt bekend staat om een hoog wappie gehalte. Al is een relativering op z’n plaats, maar dat ook dat ligt niet aan de National Geographic.

Wat is er nu precies aan de hand. Ook in China heeft het Corona virus flink huis gehouden en veel doden veroorzaakt. Hoeveel precies is niet duidelijk, omdat de Chinese cijfers niet helemaal betrouwbaar zijn. (Onthoud dit!) Maar in ieder geval genoeg om ook daar te zorgen voor een lockdown.

Het is bekend dat de luchtkwaliteit in veel Chinese steden niet geweldig is. Er wordt nog veel gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. In de industrie, maar ook in het verkeer. De lockdown betekende dat de luchtvervuiling ineens fors afnam. En onderzoek heeft uitgewezen dat daardoor veel levens zijn gered. Meer zelfs dan de officiële 5000 covid doden die in China te betreuren zijn. We zullen het werkelijke aantal doden nooit te weten komen en de kans is groot dat dat aantal toch een flink stuk hoger ligt. En ook ook hoger dan het aantal doden door de vuile lucht. Vandaar de relativering.

Ik hoor het U zeggen: “Ja, in China….”! In de Verenigde Staten is door een samenwerking tussen de republikijnen en de democraten al in 1970 de “clean air act” aangenomen. Dankzij deze “clean air act” hebben miljoenen Amerkanen langer geleefd en zijn er biljoenen zijn bezuinigd op de zorg. Wat leert ons dit buiten het gegeven democraten en republikijnen dus ooit wel konden samenwerken? Het leert ons ook dat een goed milieubeleid heel veel zorgkosten kan besparen.

Ook in Nederland, want ook hier wordt steeds duidelijker dat een slechte kwaliteit van de leefomgeving direct leidt tot hogere zorgkosten. Zo heeft de Q-koorts geleid tot een kostenpost van meer dan €200.000.000. Ruim €20.000.000 ging op aan zorgkosten. De rest aan bijvoorbeeld economische schade. Het staat inmiddels ook zo goed als vast dat bestrijdingsmiddelen een belangrijke oorzaak zijn voor de ziekte van Parkinson. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Volgens RTL kost milieuvervuiling ons jaarlijks 39.000.000.000 (39 miljard) dollar. Er valt dus veel te verdienen met een goed milieubeleid. Maar omdat die kosten lang niet altijd – of moet ik schrijven “maar zelden” – op het bordje van de veroorzakers terecht komt, is er bij hen weinig aanleiding daar wat aan te doen. Veel kosten komen daardoor terecht bij U en ik als belastingbetaler.

Hoe dan ook, de oplopende zorgkosten zijn al jarenlang een zorg voor de politiek. Met de coalitie onderhandelingen voor de deur ligt hier dus een mooie uitdaging. Er is wel iemand nodig met een helikopter-view. Iemand die verschillende beleidstereinen tegelijk kan overzien en op elkaar kan afstemmen. Een minister president bijvoorbeeld? Rutte??

Naschrift: Het concept van deze tekst had ik op 31 maart af. Tijdens het oude normaal waarin Mark Rutte vast stond als minister president van Nederland en dat de komende eeuw nog zo blijven zou. Inmiddels lijkt er een vacature. Gezocht wordt iemand met een beter geheugen dan Mark. En hopelijk dus ook iemand met de grvraagde helikopter-view.

(RA)