Eufemisme

Wat stond er bij jullie bij het kerstdiner of tafel? Was het menu plantaardig (hetgeen overigens helemaal niet zo aardig voor de betreffende planten is)? Of stonden er toch weer gedode of vermoorde dieren op het menu? Zoals bij mij, ik beken het. Of hadden jullie ergens een diervriendelijk geeuthanaseerde kalkoen gevonden?

foto: wildpixel

Wij behandelen dieren lang niet altijd respectvol, maar maskeren dat nogal eens met onze taal. Zo wordt kleinvee dat de vogelgriep oploopt geëuthanaseerd. Nou heb ik nog nooit meegemaakt dat een kip zelf om een genadig levenseinde vraagt, omdat ze een verkoudheid heeft opgelopen! Eigenlijk vragen dieren nooit zelf om een levenseinde, dus waarom we de term euthanaseren hier gebruiken is voor mij een compleet raadsel.

Dat de kippen worden “geruimd” komt al wat dichter bij de waarheid. Maar “ruimen” klinkt toch een beetje als opruimen. Alsof de kippen naar een andere ruimte gaan waar ze niet langer in de weg lopen en gelukkig verder kunnen leven. De waarheid is natuurlijk dat de kippen gewoon worden afgemaakt. Maar dat bekt natuurlijk niet lekker, dus zo noemen we het liever niet.

Dat afmaken van de kippen wordt overigens gefinancierd vanuit het diergezondheidsfonds, een fonds waar we allemaal aan meebetalen. Het klinkt misschien als een soort ziekenfonds dat betaalt voor een vaccinatie tegen de vogelgriep, maar betekent gewoon dat zieke kippen worden afgemaakt, zodat ze geen gezonde kippen meer kunnen aansteken. En die dus gezond blijven: vandaar de naam “gezondheidsfonds”. Het ultieme eufemisme. Een beetje alsof iedereen die besmet is met Corona wordt afgemaakt, om te voorkomen dat hij of zij de ziekte verder verspreid. En dat noemen we dan een gezondheidsmaatregel omdat we zo de gezonde mensen beschermen!

Wat mijn kerstdiner met vlees betreft: ja, ik ben flexitariër. In het besef dat de natuur er voor heeft gezorgd dat elk dier, en dus al het vlees, weer opgenomen moet worden in de kringloop van dood en eeuwig leven. In de regel doordat het wordt opgegeten. De natuur heeft ons daarin een rol gegeven en ons tot omnivoor gemaakt. Natuurlijk kun je daarin een andere keuze maken, maar ik zie nog geen reden dat je die andere keuze ook mòet maken. En natuurlijk moet je ook als flexitariër blijven nadenken en kiezen. Waarbij een kiloknaller – nog zo’n mooi woord waar veel ellende achter schuil gaat – absoluut geen goede keuze is.

RA 31-12-’23