Alles van waarde is weerloos

Kaart wordt geladen...
20:00-21:30

Debatcentrum LUX


Alles van waarde is weerloos

Is alles van waarde weerloos? De natuur, de aarde, de mens en ons denken; hun waarde is moeilijk te vatten en niet in geld uit te drukken, maakt dit ze weerloos? De aarde lijkt weerloos tegen de vernietiging door de mens. De mens lijkt weerloos tegen zijn eigen sociale mechanismen. En ons denken lijkt weerloos tegen post truth. Eind maart wordt de naam van de nieuwe Denker des Vaderlands bekend gemaakt. Kom luisteren naar de opvolger van Paul van Tongeren, de huidige Denker, en filosofen Lisa Doeland, Tim Miechels en Ype de Boer over de filosofische denkbeelden die van waarde zijn in onze samenleving en de vraag of deze wel zo weerloos zijn.

De aarde

De natuur en de aarde zijn in crisis. De natuur lijkt weerloos te zijn tegen het industriële geweld dat de mens de afgelopen 100 jaar op haar heeft losgelaten. Maar is de aarde niet weerbaarder dan wij denken? En is het niet juist de mens die hier weerloos is? Milieufilosoof Lisa Doeland gaat in gesprek met de nieuwe Denker des Vaderlands over de waarde van de aarde.

De mens

Niemand zit zichzelf zo in de weg als de mens. Is de mens wel waardevol te noemen? En is zij totaal weerloos tegen haar eigen complexe aard? Filosoof Ype de Boer gaat met de nieuwe Denker des Vaderlands in gesprek over de vraag hoe zeer de mens echt van waarde is.

Ons denken

Als mensen zijn we maar wat trots op onze rede. De mens is het denkende dier. Maar maakt dit denken ons dan alleen van waarde? En hoe kan het dan dat we met al ons denken ook juist veel kwaad kunnen aanrichten? Is denken ongevaarlijk? Filosoof Tim Miechels gaat met de nieuwe Denker des vaderlands in gesprek over de vraag hoe weerloos ons denken is.

Radboud reflects