Duurzaamheidscafé 2023 #3 De materialenrevolutie: van huizen van beton naar bouwen met schimmels en hout

Kaart wordt geladen...
20:00-21:30

LUX Nijmegen


Duurzaamheidscafé 2023 #3 De materialenrevolutie: van huizen van beton naar bouwen met schimmels en hout

Duurzaamheidscafé 2023 #3 De materialenrevolutie: van huizen van beton naar bouwen met schimmels en hout

In Nijmegen schieten nieuwe woningen en wijken in rap tempo uit de grond. Maar in die bouw voeren beton, baksteen en staal nog steeds de boventoon. Hoe maken we ook in onze stad de overstap naar biobased materialen? Kunnen we ons een Nijmegen vol houten huizen en flats voorstellen? Daarover gaat het Duurzaamheidscafé Nijmegen van dinsdagavond 26 september 2023 om 20.00 uur in LUX. Inclusief voorbeelden van hoe het véél natuurlijker kan.

Groen bouwen lijkt nu vooral nog synoniem met energieneutraal bouwen. Maar hoe zit het met het gebruik van natuurlijke, biobased, circulaire bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld hout voor de constructie van woningen, en samengeperst vlas, houtvezel en hennep als isolatiemateriaal? Wat kunnen schimmels voor bouwmaterialen opleveren? Verbouwen we in de toekomst onze materialen op boerenland?

Tijdens dit Duurzaamheidscafé kijken we naar de mogelijkheden van vernieuwende materialen. Wat gebeurt er al in de bouwsector? Hoe kunnen we zo snel mogelijk opschalen? Is natuurlijk bouwen betaalbaar? Ook zoomen we in op Nijmeegse bouwprojecten. In hoeverre worden daar al andere materialen toegepast of blijft er toch weer veel bij het oude?

Eén van de sprekers is de Nijmeegse ondernemer Patrick Schreven. Ruim tien jaar geleden richtte hij ECO+BOUW op, dat adviseert, ontwerpt, engineert en bouwt. Schreven heeft een belangrijke missie: hij wil de wereld laten zien wat er allemaal kan als het gaat om ecologisch, biobased en circulair bouwen. Dat is volgens hem ook heel goed seriematig en dus in grote aantallen mogelijk.

Ook te gast is Maarten van Ginkel, senior adviseur duurzaamheid bij de afdeling Ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Nijmegen. Hij vertelt hoe circulariteit inmiddels (al dan niet) aandacht krijgt binnen bouwprojecten in Nijmegen. Wat kan de gemeente doen en eisen van bouwpartijen, laat ze circulariteit daadwerkelijk meewegen bij het aanbesteden van nieuwbouw? En ook: waar ligt de verantwoordelijkheid toch vooral bij de rijksoverheid?

Thijs Pleijhuis, manager duurzaamheid bij KlokGroep, is de derde spreker. Familiebedrijf KlokGroep uit Nijmegen heeft ruim 100 jaar ervaring in projectontwikkeling, bouw, onderhoud en beheer, en kijkt naar nieuwe vormen van bouwen. Wat voor uitdagingen komt Thijs tegen? Waar bouwt KlokGroep al écht anders dan voorheen?

Natuurlijk is er volop ruimte voor vragen en discussie. En wordt het programma gelardeerd met beeld en kunst.

Koop een ticket (à 3,50 euro) via de site van LUX Nijmegen.

(voor studenten met ticket geldt: op vertoon van collegekaart gratis drankje)

Locatie: LUX, Mariënburg 38–39, Nijmegen, www.lux-nijmegen.nl/debat
Datum: dinsdag 26 september 2023
Tijd: 20.00 – 21.30 uur