Duurzaamheidscafé: \\\’Afval: waar gaat dat heen?\\\’

Kaart wordt geladen...
20:00-21:30

LUX Nijmegen


Duurzaamheidscafé: \\\’Afval: waar gaat dat heen?\\\’

Duurzaamheidscafé: \\\'Afval: waar gaat dat heen?\\\'
Elke Nederlander produceert jaarlijks gemiddeld 490 kilo afval. We leveren daarvan zo’n 60 procent gescheiden in, maar is dat iets om trots op te zijn? Want wat gebeurt er precies met al die soorten afval? Kunnen we erop vertrouwen dat het goed verwerkt wordt? En moet het aantal kilo’s niet sterk omlaag? Daarover gaat het Duurzaamheidscafé Nijmegen van dinsdag 6 december 2022 in LUX. Er valt nog véél winst te behalen.

Heel veel huishoudens scheiden hun afval. Van al het papier en glas brengen we meer dan 75 procent naar de papier- of glasbak. Van het gft scheiden we 65 procent. Tegelijkertijd zetten mensen vraagtekens bij het nut ervan. Wat gebeurt er precies met al dat gescheiden afval? Is alles wel echt duurzaam te verwerken?

En dan is er nog zoiets als bron- en nascheiding. In Nijmegen scheiden we netjes ons afval. In steden als Rotterdam en Amsterdam gooien ze juist weer veel in één en dezelfde bak. Daar gaan de sorteermachines van het afvalbedrijf het vuilnis te lijf. Wat werkt beter?

Tijdens het café zoomen we ook in op mogelijkheden om de afvalstromen drastisch te verminderen. Is het mogelijk om zonder afval te leven?

Natuurlijk is er volop ruimte voor vragen en discussie. Margot Ribberink, ambassadeur van weer, klimaat en duurzaamheid, presenteert de avond en leidt de gesprekken.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met de DAR.