Duurzaamheidscafé – Knuffelen of Kappen? Over onze relatie met bomen

Kaart wordt geladen...
20:00-21:30

Debatcentrum LUX


Duurzaamheidscafé – Knuffelen of Kappen? Over onze relatie met bomen

Duurzaamheidscafé - Knuffelen of Kappen? Over onze relatie met bomen

Waar de zaag in een boom gaat, komen de protestborden al snel te voorschijn. Boomkap – in stad en bos – roept veel emoties op. Wat maakt bomen zo belangrijk? Waarom voelen we ons zo verbonden met bomen? En is boomkap soms gerechtvaardigd? We leren en discussiëren hierover in het Duurzaamheidscafé op 18 juni in LUX.

Bomen zijn goed voor de bodem, voor het klimaat, voor het beperken van hitte in de stad, en voor de gezondheid van mens en aarde. De gemeente Nijmegen plant niet voor niets ieder jaar 1000 nieuwe bomen. Maar er worden ook regelmatig bomen in en rondom Nijmegen gekapt – om veiligheid, voor bosbeheer, met het oog op biodiversiteit, omdat de stad uitbreidt, of voor houtproductie.

Samen gaan we in gesprek met experts en elkaar: vinden we het gerechtvaardigd dat bomen soms moeten wijken voor menselijke belangen? Is boomkap geoorloofd voor het bewaken van biodiversiteit? Moeten invasieve soorten wijken voor jonge inheemse bomen? Kan het kappen en aanplanten van bomen ook onderdeel zijn van een symbiose tussen mens en bos? Of vind je dat iedere boom als levende entiteit gerespecteerd moet worden?

In het Duurzaamheidscafé van 18 juni verkennen we onze eigen relatie tot bomen, én gaan we in gesprek over boombeheer in en rondom Nijmegen. Dit café organiseren we in samenwerking met kunst-voor-klimaatfestival Nimma Aan Zee. 

Meer informatie over sprekers volgt binnenkort.
Koop alvast je kaartje op de website van LUX (3,50)