Fietshelm?

19 april was het de dag van de fietshelm. Ik kan het me voorstellen dat het jullie is ontgaan. Maar aangezien ik tot de doelgroep behoor – boven de 60 met een elektrische fiets – ben ik me er toch een beetje in gaan verdiepen. En natuurlijk was mijn eerste reactie voor velen van jullie herkenbaar: fietshelmen zijn voor toeristen die nooit goed hebben geleerd hun fiets onder controle te houden. Wij Nederlanders hebben zo’n helm niet nodig. Wij kunnen immers fietsen. En we zijn dus in Nederland. De infrastructuur is hier erg fietsvriendelijk. Zeker vergeleken met het buitenland, waar je je als fietser met ware doodsverachting tussen het autoverkeer moet gooien. Waar automobilisten fietsers soms alleen maar hinderlijk vinden.

Mocht er een fietshelmplicht komen dan zullen veel Nederlanders mogelijk hun stalen ros laten staan en weer in de auto kruipen. Een fietshelm is immers hinderlijk en warm. Het verwoest je kapsel en het is vooral niet stoer. Het levert dus heel veel extra autokilometers op en dat is weer heel slecht voor het milieu.

Maar de cijfers laten toch iets anders zien. Meer dan 15000 fietsers lopen jaarlijks hersenletsel op. Het vraagteken in de kop van deze overpeinzing slaat daarmee vooral ook op mezelf. Want onwillekeurig moet ik denken aan de motorrijder die overleed na een valpartij. De man deed mee aan een demonstratie tegen de helmplicht (in dit geval voor motorrijders) en droeg uiteraard geen helm. Volgens de behandelende medici had hij de valpartij overleefd als hij wel een helm had gedragen! Hij verdiende er een Darwin Award mee.

De Fietsersbond brengt nog een ander interessant punt in. Als mensen door de helmplicht minder gaan fietsen heeft dat weer andere gevolgen voor de volksgezondheid. Minder bewegen is immers ook een risico. Oftewel de Hersenstichting blij met minder doden, maar de Hartstichting constateert een toename aan sterfgevallen. Bij de Fietsersbond zijn ze sterk tegen een helmplicht.

Er is natuurlijk wel een onderscheid tussen helmplicht en helmgebruik. Want ook de Fietsersbond ziet in dat voor sommige groepen het gebruik van een helm wel nuttig is. Het zal jullie niet verbazen dat ik dan wel weer tot die groep behoor. Het is toch wel even wennen om – net boven de 60 – als senior te worden gezien.

Maar nu ik mijn overpeinzing zo teruglees lijkt het erop dat ik toch maar een helm ga aanschaffen.

(Foto: Jordan Bergendahl (via Pexels))

RA 01-05-’22