Groen in de stad harder nodig dan ooit

De recente tropische warmte en de berichten over hitterecords en hittestress waren niet te missen. Wat was het heet met temperaturen rond of net boven de 30 en zelfs 40 graden. Het wordt een steeds grotere uitdaging om de leefomgeving koel en prettig te houden. Een groene omgeving speelt hierbij een cruciale rol: bomen zijn gratis airco’s en bieden heerlijke schaduw tegen de zon. Met de campagne Operatie Steenbreek Nijmegen roept De Bastei iedereen op om zelf aan de slag te gaan in eigen tuin of op balkon. Onder het motto ‘Stenen eruit,
GROEN erin!’ kunnen we met elkaar de stad leefbaar houden.

Het campagneteam van Operatie Steenbreek Nijmegen helpt de bewoners met het vergroenen vanhun directe omgeving. Dit jaar zijn er al ruim 75.000 stenen verwijderd en omgeruild voor groen. Hetdoel om dit jaar 100.000 tegels te verwijderen komt in zicht. Maar hoe meer, hoe beter!

Al 75.000 tegels verwijderd

Voor 2019 heeft het campagneteam het doel om 100.000 tegels te verwijderen en te vervangen voorgroen. De teller staat nu op ruim 75.000 tegels. De gemeente heeft ook dit jaar een flink deel voorhaar rekening genomen met het vergroenen van o.a. het Daniëlsplein (22.000 tegels) en hetMaasplein (23.000 tegels). Ook inwoners van Nijmegen doen mee: zij hebben al 10.000 tegelsverwijderd. Verder zijn bij 45 huishoudens de tegels opgehaald door zorginstelling Onder de Bomen.Ook maakten20 huishoudens gebruik van het gratis tuinadvies van de Steenbreekadviseur Sytske vander Kooij.

Veel te warm

Bomen en struiken zorgen ervoor dat het koeler blijft. Een betegelde tuin warmt op en de tegels houden de warmte langer vast dan groen. Bij warme dagen kan het temperatuurverschil tussen een stenige tuin en een tuin met bomen en groen oplopen tot 10 a 15 graden! Bedenk eens het verschil tussen een straat vol stenige tuinen en een straat met groene tuinen…. Daarom de oproep van Operatie Steenbreek om ook mee te doen. Operatie Steenbreek haalt nog altijd gratis de tuintegels op uit de tuin als men er natuurlijk groen voor in de plaats zet! Verder kan, als er eenmaal een hoosbui overtrekt, het regenwater gemakkelijk wegzakken in een groene ondergrond. Daarmee voorkomen we dat het riool wordt overbelast én voorkomen we ondergelopen kelders en natte voeten. Een groene omgeving is bovendien een paradijs voor vogels en vlinders.

Zowel de gemeente Nijmegen als het Waterschap Rivierenland helpen haar inwoners mee om de stad te vergroenen. Zij verlenen subsidies aan inwoners om de stad groener te maken. Denk aan subsidie voor groendaken en subsidie voor het afkoppelen van de regenpijp. Een groen dak zorgt voor koelte in huis en vangt regenwater op. Met het afkoppelen van de regenpijp voorkomen we dat het riool overbelast raakt bij enorme hoosbuien. Het aantal aanvragen naar deze subsidie stijgt; dit jaar zijn voor beide subsidies totaal 120 aanvragen gedaan. Wil je gebruik maken van deze subsidies, kijk dan op https://www.debastei.nl/nl/projecten/operatie-steenbreek/subsidies-voor-vergroenen-tuinen.

Groene schoolpleinen

Er zijn ook steeds meer scholen die de schoolpleinen vergroenen. Spelen op een groen plein is gezonder en met tropische dagen biedt het de kinderen en de leerkrachten de nodige verkoeling. Voor deze groene revolutie op de schoolpleinen verleent de provincie Gelderland subsidies. Maar liefst 21 basisscholen en 10 VO-scholen in Nijmegen werken nu aan het vergroenen van de schoolpleinen. Operatie Steenbreek wordt steeds zichtbaarder in de stad.