Guesthouse Vertoef: Een andere manier 

Milieuvriendelijk eten, werken of overnachten bij Guesthouse Vertoef 

 

“We zullen wel moeten.” Dit zei Niels Feekes toen wij hem vroegen waarom Guesthouse Vertoef zo veel aan het milieu denkt. “Als we dan iets minder verdienen dan is dat maar zo.” Dat is de mentaliteit die veel bedrijven de aankomende jaren zullen moeten overnemen. Guesthouse Vertoef is een hotel/guesthouse in Nijmegen dat bij het adverteren de nadruk legt op milieuvriendelijkheid. Zij zullen het eerste hotel in Nederland zijn dat compleet van het gas af is, aldus meneer Feekes, de hotelmanager. Door de groeiende reputatie die Vertoef heeft gekregen voor zijn milieuvriendelijkheid, kwamen wij langs om te vragen hoe zij het voor elkaar krijgen om zo schoon te zijn, en om hierdoor ook aan andere bedrijven te laten zien dat het anders kan. 

Gas/elektriciteitsgebruik 

Guesthouse Vertoef gaat binnenkort helemaal van het gas af. Daarvoor hebben zij kortgeleden hun laatste warmtepomp laten installeren. Hun kamers hebben ook allemaal elektrische kookplaten. Die elektriciteit halen ze weer van de zonnepanelen op hun dak, die het grootste deel van de elektriciteit die ze nodig hebben kunnen leveren. 

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om je huis of hotel te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Omdat er minder of geen gas verbruikt wordt, daalt de CO₂-uitstoot met wel 50 procent. Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis of hotel te verwarmen en wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in het huis of hotel neemt toe, het gasverbruik neemt af. Wanneer je de benodigde stroom zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO₂-uitstoot nog lager. 

Fietsen 

Bij Guesthouse vertoef is het ook mogelijk om fietsen te huren en natuurlijk zijn die volledig gemaakt van gerecycled materiaal. De fietsen, waarvan er ongeveer 50 zijn, zijn gemaakt door een bedrijf dat Roetz heet. Ze zijn iets anders dan andere fietsen qua uiterlijk, maar dat komt omdat alles van gerecycled materiaal is gemaakt. 

 

Afwas 

In het hotel wordt alles nog steeds met de hand gewassen en met een ecologisch schoonmaakmiddel, dit is allemaal beter voor het milieu dan al die afwasmachines die andere horecabedrijven gebruiken. Je gebruikt namelijk minder water als je met de hand wast, en er is minder energie voor nodig.

 

Afval

Ze zijn ook bewust bezig met afval. Ze proberen zo weinig mogelijk weg te gooien. Volgens meneer Feekes gooien ze van het hele hotel maar ongeveer 80 euro waard aan afval weg per maand. Dit is heel weinig, als je bedenkt dat dit voor een gemiddeld huishouden, van ongeveer 2 mensen, bijna 30 euro is. Ze hebben ook een composteermachine voor al het organische afval. Het compost delen ze vervolgens uit aan de gasten wanneer ze vertrekken, die dat bijvoorbeeld weer kunnen gebruiken voor hun tuin. 

Hoe werkt een composteermachine?

Een composteermachine is een apparaat dat biologisch afbreekbaar afval in compost omzet. Dat is natuurlijk enorm milieuvriendelijk aangezien je eigenlijk oneindig afval kan hebben zonder dat je de aarde vervuilt, maar hoe werkt het? 

Om te beginnen stort je al het biologisch afbreekbare afval wat je hebt in de machine. Vervolgens gaat de machine de inhoud verwarmen waardoor al het vocht uit het afval getrokken wordt. De bacteriecultuur die in de machine zit zet het in de 24 uur daarna om in rijke compost met ongeveer 15% van het oorspronkelijke volume. 

Menu

Bij Guesthouse Vertoef kan je ontbijten, lunchen en borrelen. Bijna alle producten die Guesthouse Vertoef in hun menu heeft zijn biologisch en van lokale boeren. Hun brood komt van bakkerscafé brood op de plank, dat biologisch brood bakt en waar veel mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je kan in het Guesthouse ook alles ‘to go’ krijgen, en dus meenemen om ergens anders op te eten. Dan krijg je biologisch afbreekbaar wegwerpservies mee. Verder zijn de borden van duurzame bamboe gemaakt, en ook bijvoorbeeld de servetten zijn biologisch afbreekbaar.  

 

Kortom, met een zo klein mogelijke afvaldump, minimaal gasgebruik en elektriciteit bijna compleet aangeleverd door zonnepanelen is Guesthouse Vertoef een ideale plek om te verblijven als je om het milieu geeft en laten zij zien dat een andere manier mogelijk is.

 

Anne, Lucas en Siebe (Stedelijk Gymnasium Nijmegen, klas 4)