Hier is niks!

Zolang ik al in Nijmegen woon – en dat is al best lang – wordt er touwgetrokken tussen NEC en de gemeente Nijmegen. Met NEC wordt hier de Nijmegen Eendracht Combinatie bedoeld en niet het Nijmeegs Energie Convenant. En nu wil NEC dus weer uitbreiden, omdat het naar het linkerrijtje wil. Voor de mensen die weinig met voetbal hebben: in het linkerrijtje staan de beste clubs uit het Nederlandse voetbal. Nou heeft NEC op dit moment het geld niet om die uitbreidingsplannen waar te maken. Om die extra inkomsten te verkrijgen moet het stadion worden vergroot. En daar heeft NEC ook het geld dus ook niet voor.

Wat NEC wel heeft is een suikeroom in de persoon van Marcel Boekhoorn, geslaagd zakenman. En hij ruikt hier zijn kans: het stadion van NEC uitbreiden en daarbij  een project ontwikkelen midden in het Goffertpark. Normaal gesproken een kansloze aangelegenheid: een project realiseren midden in dit historische park, maar met NEC als hefboom lijkt de Nijmeegse politiek er zowaar in te trappen. Men blijft immers netjes binnen de contouren van het huidige stadion. (Nou ja, bijna dan…!) En het park gaat er volgens Boekhoorn op vooruit. Op een plek waar nu nog niks is komen straks horeca, huizen en andere sportvoorzieningen. Het zal er een stuk veiliger worden is zijn argument.

Het is illustratief voor de manier waarop deze mensen denken. Als je op een plek geen geld kunt verdienen is er niks. Natuur, rust en bijvoorbeeld duisternis komen in hun vocabulaire niet voor. Dat rondom het stadion een bosperceel staat dat ouder is dan het Goffertpark is voor hen volstrekt niet interessant. Dat een stad deze rustige plekken nodig heeft en dat er mensen zijn die deze hogelijk waarderen kunnen ze waarschijnlijk niet eens begrijpen. Op deze plek bouwen betekent dat de druk op dit groene gebied hoger wordt. Bewoners zullen er wandelen en fietsen en al gauw de snelste routes dwars door het bos ontdekken. Ze gaan er hun honden uitlaten en ongetwijfeld zal het grootste roofdier uit de stadsnatuur – de huiskat – er ook zijn plaats gaan vinden. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Wie nu meegaat met deze plannen van NEC moet ernstig overwegen of hij zijn hoofd niet in een strop steekt. NEC gaat de concurrentie aan met clubs als Heerenveen en FC Utrecht. Die clubs zullen zich blijven ontwikkelen en dus zal ook NEC hiertoe ook gedwongen zijn. En daarmee de druk op deze historische groene plek steeds verder opvoeren. Je kunt immers wachten op de volgende uitbreidingsplannen van NEC en Marcel Boekhoorn. NEC zal moeten kiezen: vasthouden aan de historische plek in het Goffertpark met alle beperkingen die daarbij horen of kiezen voor een nieuwe plek waar de club wel de ruimte krijgt.

 

RA 30-4-’22