Kleding

Bij kleding zijn er meerdere aspecten die de druk het milieu verminderen: reparatie, hergebruik en duurzame productie van kleding.

Reparatie
Hergebruiken is altijd bezig dan iets opnieuw maken. Kleding laten herstellen waardoor het weer een seizoen meekan voorkomt dat we almaar nieuwe producten kopen. In de lijst vinden jullie dan ook een aantal bedrijven waar je je kleding kunt laten herstellen.

Hergebruik
Hergebruik kan natuurlijk ook door het opnieuw te gebruiken. Soms dragen mensen kleding niet meer terwijl er op zich niets mis is met deze kleding. Er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden om deze kleding via tweede hands winkels aan te bieden aan nieuwe gebruikers.  En natuurlijk kun je er zelf ook terecht voor “nieuwe” kleding.

Nieuwe kleding
Als je toch nieuwe kleding koopt zijn er toch een aantal aspecten waar je op kunt letten. Enerzijds zijn dat de zorg voor het milieu en anderzijds de zorg voor eerlijke handel.
Biologische kleding zorgt ervoor dat het milieu niet te zwaar wordt belast. Bijvoorbeeld doordat er veel water wordt gebruikt voor de productie. Ook de verwerking van de kleding kan tot vervuiling leiden; denk aan het verven van kleding.

Fairtrade kleding zorgt ervoor dat de producenten een eerlijke prijs krijgen en in goede omstandigheden werken. Als producenten een eerlijke prijs krijgen kunnen ze ook rekening houden met het milieu.

Meer achtergronden lees je bij Milieucentraal
En hier vind je extra informatie over keurmerken