Stel je voor je was in 2018 aangespoeld op de Waalkade in Nijmegen en keek vol verwondering naar al die mensen die zich juist in dat jaar met duurzaamheid bezig houden. Het was immers het jaar waarin Nijmegen de groene hoofdstad van Europa was. Met die instelling hebben Pieter Leroy en Nanda Kurstjens een boek geschreven over het jaar dat Nijmegen bovengenoemde titel ted deel viel. Op 13 juli nam wethouder Tiemens het eerste exemplaar van dit boek in ontvangst bij boekhandel Dekker van de Vegt.

Hoewel beide auteurs zijn verbonden aan de Radboud Universiteit, is het zeker geen wetenschappelijk boek. (en dat komt de leesbaarheid zeer ten goede). Tegelijkertijd kunnen beiden natuurlijk niet uitschakelen dat ze met een wetenschappelijke blik kijken. Daardoor wordt het boek meer dan een simpele beschrijving van wat de auteurs tegenkwamen in het “green capital jaar”. (Vooral Nanda bezocht meer dan 100 evenementen!)

Daarmee helpt het boek zeker om de betekenis van een jaar Europese groene hoofdstad voor Nijmegen te duiden. Door bijvoorbeeld het ongrijpbare begrip “duurzaamheid” toch wat handen en voeten te geven, wordt inzichtelijk wat het Nijmegen heeft opgeleverd. Het boek maakt vooral duidelijk dat heel veel mensen op hun eigen manier invulling geven aan duurzaamheid en zich daarbij niet laten beperken door een definitie van dat begrip.

Al met al een zeer leesbaar boek. Voor mensen die er op enigerlei wijze bij betrokken waren, maar ook voor iedereen die wil weten wat er dat jaar in Nijmegen is gebeurd.

Prijs: €19,95
ISBN 978-94-028-1552-8
182 pag, / Geïllustreerd