Post Rutte

Lange tijd kon je je het niet voorstellen: Nederland zonder Rutte als minister president. Maar het tijdperk Rutte loopt dan toch echt op z’n einde. Hij heeft inmiddels zelf aangekondigd niet terug te keren in de politiek. Het leukst vond ik een reactie van VVD-ster, ik weet niet meer waar, die vond dat hij de tijd moest krijgen om z’n werk af te maken. Er lagen immers nog zoveel vraagstukken die om een oplossing vragen! Het kwam blijkbaar geen moment bij haar op dat die vraagstukken er nog steeds liggen, omdat de kabinetten Rutte uitblonk in het omzeilen van hete aardappels. Pappen en nat houden en zoeken zogenaamde geitenpaadjes was het beleidsuitgangspunt van deze kabinetten.

Ik spreek bewust van kabinetten, want andere partijen in de coalitie hebben dit natuurlijk ook al die tijd geaccepteerd en goed gekeurd. Sterker nog, een veel gehoord kritiekpunt op Rutte was juist dat hij op de belangrijke momenten afwezig was. Waarmee de verantwoordelijkheid opschoof naar andere bewindslieden, vaak van andere coalitiepartijen.

Wie gaat de opvolg(st)er van Rutte worden. Mede gezien de recente provinciale verkiezingen lijkt de BBB een goede kans te maken, al heeft Carolina van de Plas al aangegeven dat zij het niet gaat doen. Enigszins verrassend en wellicht ook hoopgevend is dat in een aantal provincies de BBB is gaan samenwerken met bijvoorbeeld GroenLinks. De komende maanden moet blijken of zij er samen wel uitkomen. Bijvoorbeeld bij het stikstofbeleid. Tegelijkertijd heeft een gedeputeerde van de BBB in Gelderland al een complottheorie rond de terugkomst van de wolf ingebracht in de discussie.

Maar inmiddels komt ook Pieter Omtzigt met een partij, waarvan de verwachting is dat die erg succesvol zal zijn. Ook hij komt van het platteland en als oud CDA-er mag ook hij rekenen op aanhang onder de boeren. Enerzijds is hij kritisch op het huidige kabinetsbeleid, dat in zijn ogen vooral gericht is op het bij elkaar houden van het kabinet. Hij accepteert ook dat een ingrijpende wijziging in het landbouwbeleid nodig is, maar hamert toch vooral op de inbreng door en het belang van de boeren.

Mijn verwachting: er komt naar jaren Rutte nu een kabinet dat wel duidelijke keuzes maakt en knopen gaat doorhakken. Of dat perse de juiste knopen zijn valt echter nog af te wachten. Maar een kabinet met van der Plas (voor een basis bij de boeren), Omtzigt (die in ieder geval snapt wat Europese regels zijn) en Timmermans (om het natuurbelang te beschermen) is misschien een haalbare en nog niet eens zo heel slechte optie.

Als ze het tenminste onderling eens kunnen worden en dat moet de komende tijd in een aantal provincies al gaan blijken!

31-08-23 RA