De Gelderlander had de stadsecoloog uit Leiden uitgenodigd en met hem het groen in Nijmegen bekeken. Hoewel, een echt diepgaand onderzoek is het niet geworden, want er werd van het station rechtstreeks naar het gebouw van de Gelderlander gelopen. Nou niet bepaald representatief voor Nijmegen. Al kom je natuurlijk wel interessante plekken tegen, zoals het Kronenburgerpark.
Maar op deze route begin je natuurlijk met één van de dieptepunten: het stationsplein (waarvoor de bijnaam hitte-eiland niet zou misstaan). Op het dak van een fietsenstalling kun je ook beplanting aanbrengen en dan houdt je ook nog vocht was, aldus de ecoloog. Wij Nijmegenaren weten natuurlijk allang dat het regenwater wordt opgevangen in de stalling zelf. Maar dat men helaas vergeten is daar ook een opvangbak voor aan te leggen.
Het Kronenburgerpark beschouwen wij hier in Nijmegen als één van onze pareltjes. Maar de ecoloog was niet meteen heel enthousiast en viel meteen over de eerste uitheemse boom, een amberboom. Niet letterlijk gelukkig! Daarmee werd wel duidelijk dat ook ecologen aan beroepsdeformatie lijden. Vanuit ecologisch perspectief had hij zeker gelijk, maar kennelijk was het hem ontgaan dat het park ook een cultuurhistorische waarde heeft. Hoewel de nadrukkelijk aanwezige restanten stadsmuur een toch niet te missen aanwijzing zijn. In de tijd dat het park werd aangelegd was het helemaal ìn om juist dit soort exoten op te nemen. En dat is in de oudste stad van Nederland best wel een puntje. Dat het ook nog eens een hele mooie sierboom is verklaart ook zijn aanwezigheid. En invasief is de soort zeker niet.
Maar één boodschap van hem heb ik wel opgepikt: laat de natuur zelf het werk doen! Nog steeds worden heel veel parken aangelegd volgens een gedetailleerd plan, waarin bijna elke plant wordt ingetekend. Op een aantal plekken, zoals in de spoorberm kan de natuur wel z’n gang gaan en dat levert verrassende resultaten op. Met vooral inheemse soorten en die zijn toch het best met het oog op de biodiversiteit. De toch al zo geplaagde bij profiteert er bijvoorbeeld van.
Maar ik vrees dat onze ecoloog toch ook hier wat voor de troepen uitloopt. Helaas. De gemiddelde Nijmegenaar zal toch een ander idee hebben bij een park dan een stukje grond waar de natuur z’n gang kan gaan. Hopelijk weerhoudt dat de gemeente er niet van om hiermee aan de slag te gaan. Of liever: verder aan de slag te gaan. Want wie goed rondkijkt in Nijmegen weet deze ecologische pareltjes ook nu al te vinden!
30-09-23 RA