Toelichting Groene Pubquiz

Vraag 1. Hoe worden deze bomen genoemd
De bomen worden Wodanseiken genoemd. De naam komt van één van de bekendste schilders van de schildersschool rond Oosterbeek en Wolfheze: Johannes Warnardus Bilders. Een koortsboom is een boom die een helende zou werken hebben op zieke personen waarvan je een kledingstuk in de boom hangt. Napoleonslinden zijn herinneringsbomen aan plaatsen waar Napoleon is geweest. Een kerkbeuk is geen boom, maar een term uit de architectuur.

Vraag 2. Welk gas is geen broeikasgas.
Broeikasgassen zijn gassen die meehelpen om warmte vast te houden op aarde. CO2 is de bekendste en ook methaan. Maar er zijn er veel meer, waar onder dus ook waterstof en stikstof. Zonder het broeikaseffect van al deze gassen zou de aarde veel kouder zijn. De broeikasgassen die de mens in de atmosfeer veroorzaken een versterkt broeikaseffect.

vraag 3. Welke titel droeg Nijmegen in 2018
Nijmegen was European Green Capital en gold als een voorbeeld voor andere steden.

vraag 4. De friendly floatees.
In januari 1992 verloor een vrachtschip onderweg van Hongkong naar Tacoma in de VS een container gevuld met badeendjes. DE container barstte open en de badeendjes kozen het ruime sop. Ze bleken erg “duurzaam” want zelfs 17 jaar spoelden er nog aan op de kust. Meest opvallend was dat dit de Schotse kust en dat betekent dat de eendjes via zelfs via het poolijs noordelijk langs Canada zijn gereist om in de Atlantische oceaan te komen. Op het kaartje is te zien waarheen de eendjes zoal gedreven zijn.  Ze worden overigens gebruikt voor het onderzoek naar zeestromingen.
Een mooi verhaal, maar ondertussen maakt een aantal van hen ook gewoon deel uit maakt van de plastic soep in de oceaan. Badeendjes horen in een bad, niet in de zee!

Vraag 5. Elektrische verlichting
De eerste pubquiz die we deden was in de Bastei tijdens de “nacht van de nacht”. Natuurmuseum de Bastei ligt in Nijmegen op de Waalkade. Puur toeval dat daar ook de eerste elektrische verlichting in Nederland is aangelegd.

Vraag 6. IJsberen en pinguins
Eigenlijk heel simpel als je bedenkt dat ijsberen op de noordpool leven en pinguins op de zuidpool.

Vraag 7. De wolf over de Rijn
Deze wolf droeg een zender en met behulp van deze zender kon worden vastgesteld dat hij bij Emmerich de brug heeft genomen. Als hij had gezwommen zou hij veel verder stroomafwaarts zijn gedreven. En bij Wesel ligt geen ongebruikte spoorbrug. Het voetveer kan een wolf niet gebruiken, want hij heeft geen geld om de veerman te betalen.

Vraag 8. De donkerste plek.
Een beetje een “weet-vraag”. Maar Schiermonnikoog ligt natuurlijk ook ver weg van lichtbronnen, dus toch wel een beetje te beredeneren ook.

Vraag 9. Kinderen in ongezonde woningen.
Ongezonde woningen zijn vaak woningen met onvoldoende luchtverversing, vocht- en schimmelproblemen of met geluidsoverlast. Ook te donkere woningen vallen eronder. Wat nogal eens wordt vergeten dat duurzaam bouwen misschien wel wat duurder is, maar dat er ook andere problemen mee worden opgelost. Zoals de ongezonde woningen. Zo zorgen duurzame woningen dus ook voor lagere zorgkosten.

Vraag 10. Earth overshoot day
De mens onttrekt voortdurend grondstoffen aan de aarde. Bijvoorbeeld aardolie om producten van te maken of om te verbranden. Alleen gebruiken we ze in een veel hoger tempo dan de aarde ze kan maken. Het heeft de aarde miljoenen jaren gekost om de olie voorraad te maken die wij in pakweg 200 jaar opgemaakt hebben.
Je zou kunnen berekenen hoeveel grondstoffen we per jaar zouden kunnen gebruiken, die de aarde weer kan aanvullen. Dus jaarlijks niet meer bomen kappen dan dat er nieuw geplant worden. “Earth overshoot day” is de dag waarop we de voorraden voor een heel jaar hebben op gemaakt. Vorig jaar lag die datum eind juli. Alles wat we daarna gebruiken draagt bij aan de uitputting van de aarde.

Vraag 11. Hoeveel jaar moet een boom groeien om een ton CO2 vast te leggen?
Natuurlijk is dit een gemiddelde, want er zijn natuurlijk allerlei verschillende bomen. Maar het is goed om je dit eens te realiseren!

Vraag 12. Californische gouverneur
En dan te bedenken dat hij nog een republikein is ook. Politieke voorkeur zegt niet altijd alles.

Vraag 13. Voedselverspilling
Probeer je eens voor te stellen hoeveel vuilniszakken vol dat zijn. En natuurlijk ook zonde van alle energie die erin gestoken is. Van de boer tot en met de supermarkt en alle stappen daar tussenin.

Vraag 14. Microplastics
Plastic afval valt vaak uiteen in heel kleine deeltjes. Heel vaak zijn die met het blote oog niet meer te zien. Maar dat betekent niet dat ze weg zijn  en geen kwaad meer kunnen. Je leest er meer over bij de Plastic Foundation.

Vraag 15. Waterverbruik voor een ons rosbief.
Nee, dat komt niet omdat de koeien dagelijks in bad gaan, maar vooral door al het voedsel dat voor dieren verbouwd moet worden. Ietwat oneerbiedig zou je kunnen zeggen dat een koe plantaardig eiwit omzet in dierlijk eiwit. Alleen is dat proces niet erg efficiënt en gaat daarbij 90% van de voedingswaarde verloren.

Vraag 16.Valse Acacia
De Valse Acacia is inderdaad zo vals dat hij stoeptegels omhoog drukt en zo nogal eens oudere mensen laat struikelen. Maar daar heeft hij z’n naam niet aan te danken. De Valse Acacia is in feite een Robina en dus geen echte, maar een “valse” Acacia.

Vraag 17. PlanetProof
Zo ziet het keurmerk eruit. Let er eens op in de winkel en koop liever deze producten dan vergelijkbare producten zonder keurmerk.

Vraag 18. Draaiorgel
Wat de één als muziek in de oren klinkt, vindt de ander onverdraaglijke herrie. Een draaimolen staat vaak in de binnenstad ter vermaak. En als je er als consument niet van houdt loop je eenvoudig door. Maar als je in de winkel staat waar het apparaat voor de deur staat kun je niet weg. Er is hoe dan ook een schemergebied tussen bijvoorbeeld muziek en geluidsoverlast. Denk daar ook eens als jezelf veel geluid produceert.

Vraag 19. Grootste park in Nijmegen
Staddijk is een relatief onbekend park in Nijmegen. Het ligt tussen Dukenburg en A73. Park Lingezegen zal, zaker als het uiteindelijk af is, groter zijn, maar dit park ligt maar gedeeltelijk in Nijmegen.

Vraag 20. Wie hoor je zingen?
Het fragment komt uit de Ëarth song” van Michael Jackson.