Vlees noch vis

Ik ben geboren in de Achterhoek.

Dat mag je lezen als synoniem met ik ben opgegroeid met vlees. Het avondeten bestond in mijn jeugd uit de klassieke drie-eenheid aardappelen, groente en vlees. En als goed katholiek gezin werd dat vlees op vrijdag vervangen door vis. Op enig moment verscheen er een simpel macaroni gerecht op tafel, maar dat was in ons gezin toch wel een ware revolutie. En in die macaroni zat natuurlijk vlees. (De wat ouderen onder jullie zullen de spam-sketch van Monty Phyton kennen …..).

In de jaren zeventig won de “makrobiotiek” aan populariteit. Mijn Achterhoekse puberbrein was daar toen zeker nog niet aan toe. Waarschijnlijk mijn ingewanden ook niet, maar daar was ik me toen nog niet zo bewust van. Mijn omgeving leed wel onder de gevolgen. Sindsdien is mijn relatie met gezond en duurzaam voedsel toch wat ambivalent gebleven. Natuurlijk werd ik me steeds bewuster van de impact van mijn eetpatroon op de natuur en milieu. Zoals bij denk ik velen begint het bij dierenwelzijn. Ik kan me herinneren dat we vanuit de lagere school een keer bij een kippenboer op bezoek gingen en ik toen al wel vond dat er wel erg veel kippen in de schuur liepen.Inmiddels weet ik ook dat veel vlees eten bijdraagt aan allerlei milieu ellende. Tegelijkertijd is er het besef dat de evolutie ons tot omnivoren heeft gemaakt. Omdat onze verre voorouders vlees zijn gaan eten zijn onze hersenen zo hard gegroeid dat we nu snappen wat het gevolg van al dat vlees eten is.

Om het nog wat ingewikkelder te maken is er ook nog zoiets als smaak. Wat maakt dat ik vlees zo lekker vind? Terwijl vlees z’n smaak juist krijgt van de toegevoegde kruiden of de bijbehorende saus. Je zou zeggen dat je dan dat vlees niet zo nodig hebt. Wat wel geregeld ter sprake komt in deze discussie is de structuur of de “bite” van vlees. Vegan eten heeft ondertussen een hoge vlucht genomen. In de supermarkten is er inmiddels een ruim aanbod. En de meeste restaurants hebben vegetariërs en veganisten tegenwoordig ook wat te bieden. De kwaliteit van vegan maaltijden is ontzettend vooruit gegaan. En dat maakt dat ik het verkennen van de vegan wereld als een intrigerende ontdekkingsreis ben gaan zien!

Zou er eigenlijk ook een vega variant van spam bestaan?