Vliegende schepselen

December is normaal de tijd van het jaar waarin vliegende rendieren worden waargenomen. In de regel in combinatie met een in rood geklede pakketbezorger. In Nijmegen ging het deze maand vooral over het neefje van het vliegende rendier: het vliegende hert.

Dit vliegende hert is zo mogelijk nog zeldzamer dan het rendier en uitgerekend door zijn leefgebied is oostelijk van Nijmegen een mountainbike route aangelegd. Nadat een ecologisch bureau van een vooraanstaand mountainbiker had gesteld dat het allemaal best kon en met medewerking van de gemeente.

En dus worden naast het vliegende hert nu ook argeloze wandelaars geconfronteerd met vliegende mountainbikers. Want de route ligt ook nog eens dicht tegen een woongebied aan, waardoor er nogal wat mensen tot rust komen in dit bos. De route bleek erg populair onder de mountainbikers. Zo populair dat er zelfs geen reclame meer voor wordt gemaakt. Die drukte heeft natuurlijk alles te maken met de corona crisis, waardoor er meer mensen mountainbiken. Het heeft er absoluut niets mee te maken dat dit één van de weinige routes is met stevige hoogteverschillen. Wie had nou kunnen voorzien dat zo’n route in ons platte landje bikers van heinde en verre aantrekt.

Mountainbikers in het bos zijn als motorrijders op de dijken. Ze willen vooral snel, hetgeen nogal conflicteert met rustzoekers. De bikers hebben namelijk een god genaamd Strava en die dwingt ze al maar sneller te moeten zijn. Sneller dan zichzelf en sneller dan elke virtuele tegenstander. En dan zijn langzamere gebruikers van het bos alleen maar hinderlijk.

Ondertussen wil de wethouder niemand uit het bos weren. Iedereen moet kunnen genieten van het bos en je mag niemand buitensluiten. We mogen waarschijnlijk binnenkort dan ook een plan verwachten waarin routes voor crossmotoren worden opengesteld, opdat ook zij kunnen genieten van onze prachtige natuur.

Dat mountainbikers best van het bos mogen genieten, vergeet hij gemakshalve. Ze mogen alleen niet altijd hun fiets meenemen, omdat ze daarmee nogal eens het genot van andere bos-gebruikers dwarsbomen. Daarom worden ook motoren doorgaans niet toegelaten in het bos. En zeker niet als er ook nog eens natuurwetgeving is, die ons dwingt zeldzame dieren als het vliegend hert te beschermen.

Er worden geen mensen uitgesloten, maar activiteiten en dat is toch net effe wat anders.

(4-01-21 RA)