Vreemde vogels

“Dat me dit overkomt, fantastisch!”

Aldus vogelaar Han Zevenhuizen die een zwartkopzanger ontdekte op Texel. Of de zwartkopzanger het zelf ook zo fantastisch vond valt te bezien. (En ook of die eigenlijk nog wel zwartkopzanger mag heten, maar dat is een ander verhaal.)

Waarschijnlijk is het diertje op zijn tocht van Canada naar de Antillen weggeblazen en in dit voor hem vreemde deel van Nederland terecht gekomen. Moederziel alleen. Tot grote vreugde dus van onze vogelaar die een geheel onverwachte soort op zijn lijstje kon afvinken. Je zou het leedvermaak kunnen noemen.

Een dag later meldt omroep Gelderland dat 86 mensen zijn bekeurd wegens onverantwoord gluren naar burlende herten. Dat je van dat burlen als hinde opgewonden van raakt kan ik begrijpen. Maar waarom je er als mens opgewonden van zou moeten raken ontgaat me enigszins.

Ongetwijfeld beschouwen zowel de vogelgluurder als de hertengluurder zichzelf als natuurliefhebbers. Maar ik vraag me toch een beetje af wat er omgaat in het hoofd van deze natuurliefhebbers. Waarom je blij kunt zijn met een hopeloos verdwaalde vogel of met het zien en horen van een geil hert.

We kennen allemaal de drukte van mensen met telelenzen op plekken waar een zeldzame vogel is gespot. In heel Nederland stapt men subiet in de auto om zo’n dwaalgast zelf op de foto te zetten. Al die drukte zal zo’n vogel in ieder geval niet verder helpen. Wat dat betreft kan de zwartkopzanger blij zijn dattie op het moeilijk bereikbare Texel zit. Ook nog eens in Corona tijd, al vrees ik dat door menig vogelaar een reis naar een zwartkopzanger als een noodzakelijke reis wordt gezien.

Want daar zit hem wellicht de kneep. We vinden tegenwoordig dat we overal recht op hebben, dus ook op ons portie zeldzame natuur. Ook als we daarvoor diezelfde natuur moeten verstoren door bij nacht ontij het bos in te gaan. Of de wilde zwijnen moeten voeren om ze van dichtbij te zien. Een foto of een documentaire is niet meer voldoende. Als ware complotdenkers die de natuur pas geloven als we hem met onze eigen camera hebben vastgelegd.

Je kunt je afvragen wie hier nu echt de vreemde vogels zijn!

02-11-’20 RA