Wat zit erin?

Onlangs kreeg ik via whatsapp het volgende te lezen: Je eet je hele leven al frikandellen, maar je wilt je niet laten vaccineren tegen corona omdat je niet weet wat erin zit?!

Ik moest daaraan denken toen ik net in de krant las dat in Singapore voor het eerst gekweekte kipnuggets op de markt komen. Die worden gemaakt door een kip in prik in z’n bil te geven om zo een aantal stamcellen te krijgen. De kip kan daarna gewoon door scharrelen. Het schijnt niet zo moeilijk te zijn om die stamcellen vervolgens op te kweken tot een kipnugget, al zul je het paneermeel er zelf nog om heen moeten plakken.

Het schijnt nog wel behoorlijk prijzig te zijn, maar inmiddels is die prijs blijkbaar wel genoeg gezakt om het in de supermarkt aan te bieden. De fabrikant schijnt ook te werken aan een hamburger en verwacht dat de prijzen verder zullen dalen als de productie wordt uitgebreid.

Het levert wel een aantal dilemma’s op. Want wat zit er nu precies in? En is het ook veilig en lekker? Een vraag voor de doorsnee Nederlander, waarmee in dit geval vooral de niet vegetariërs en veganisten worden bedoeld. Want voor hen ligt het nog wat ingewikkelder.

Voor veel vegetariërs is het van belang dat een dier een goed leven kan leiden en niet hoeft te worden gedood. Aan die beide voorwaarden is voldaan. Daarmee wordt kweekvlees vergelijkbaar met zuivel of een ei. Zou dus moeten kunnen denk ik. Maar wie ben ik?

Voor de weganisten is het naar de “letter” simpel: er is een dier voor nodig en dus zou je het niet moeten eten. Als je naar de “geest” kijkt is het enige leed dat je een dier toebrengt het beestje af en toe vangen en prikken. Omdat er relatief weinig dieren nodig zijn kun je de dieren in een natuurlijke situatie laten leven. Met alleen dan iets van een omheining omdat je ze eens in de paar maanden wel terug moet kunnen vinden.

En wat betreft die frikandel: daarin zit vooral vlees dat van bijvoorbeeld de botten wordt afgeschraapt en zo alsnog kan worden geconsumeerd. Wat je er ook van vindt, het voorkomt in ieder geval dat voedsel ongebruikt wordt weggegooid

(4-12-20 RA)